Άννα Μερτζάνη
Ημερίδες - Σεμινάρια
Η λύπη που μοιράζεσαι είναι μισή λύπη, και η χαρά που μοιράζεσαι διπλή χαρά.
Στην ομαδική ψυχοθεραπεία η δυναμική αλλάζει εντελώς και προσεγγίζονται κομμάτια του εαυτού του ατόμου που είναι αδύνατο να αναδυθούν ή αλλιώς να προκύψουν στις ατομικές συνεδρίες. Η ομάδα πλησιάζει περισσότερο την πραγματική εμπειρία των σχέσεων του θεραπευόμενου με τα οικεία πρόσωπα του περιβάλλοντος του και τον ρόλο του στις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Ο θεραπευτής εδώ παίζει περισσότερο τον ρόλο του διευκολυντή, αναλύοντας τα μοτίβα των σχέσεων και τους τρόπους επικοινωνίας που προκύπτουν ανάμεσα στα μέλη και παρεμβάινοντας θεραπευτικά, όμως πάλι σε διατομικό ή ομαδικό επίπεδο. Το κάθε μέλος μαθαίνει να βλέπει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των άλλων και αντίστοιχα να καθρεφτίζει τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των συνθεραπευόμενων του.
Μέσα από ασκήσεις, βιώματα, θεωρητικές προσεγγίσεις και ερωτηματολόγια αλλά κυρίως μέσα από το μοίρασμα των εμπειριών μας επιτυγχάνεται η θεραπεία, η αλλαγή και η εξέλιξη του κάθε μέλους στο επίπεδο φυσικά που το ίδιο αλλά και η δυναμική της ομάδας του το επιτρέπει. Το ” η κόλαση μας είναι οι άλλοι”, μπορεί να ανατραπεί μέσα από την συμμετοχή μου σε σχέσεις αληθινές κι ισότιμες, αλλά κι από το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας γίνονται κοινωνοί των ίδιων συναισθημάτων και συμμετέχουν στην θεραπεία ο ενός του άλλου.
Κλείσε Ραντεβού
Άννα Μερτζάνη
Ημερίδες & Online Συνεδρίες
<strong><em>“Το μετα-κόβιντ εφέκτ”.</em></strong>
Οι online συνεδρίες ξεκίνησαν για εμένα απ’όταν έφυγα από τον τόπο μου στην Αθήνα για να μετακομίσω στη Ρόδο, αλλά καθιερώθηκαν την εποχή που ο κόβιντ μπήκε στη ζωή μας. Δεν έχω να πω πολλά εδώ. τα αποτελέσματα κι ο τρόπος δουλειάς είναι ίδιος με τις ατομικές συνεδρίες, απλά γίνεται από απόσταση. Η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο δεν μπορεί να συγκριθεί με την εξ’αποστάσεως επαφή μέσω τηλεφώνου ή κάμερας. Κάτι πολύ πολύ σημαντικό στην θεραπεία του ατόμου όμως είναι η σχέση του με τον θεραπευτή του. Η σχέση λοιπόν, η οποία πάντα προϋποθέτει την Επικοινωνία, μπορεί να χτιστεί με οποιοδήποτε μέσο, αρκεί να είναι σύμφωνα και τα δύο μέλη. Ο ψυχοθεραπευτής, λοιπόν, κατα τη γνώμη μου, είναι αυτός που θα κάνει την αρχή για να σπάσει ο πάγος της απόστασης και να μπούν τα πρώτα λιθαράκια της ψυχοθεραπευτικής σχέσης. Η συνεχεια ειναι μοναδικη και πολυποικιλη,οπως ακριβως ειναι και οι σχεσεις.